A Kata 2020-as változásai tényleg akkora változások?

Mozaikszavak: NAV KATA 2020

Kezdésnek, mielőtt belemennénk túl mélyen abba, hogy a KATA 2020-ban milyen, tisztázzuk, hogy alapjáraton milyen volt? A NAV-ot gondolom, nem kell bemutatnom.. Szóval alapjáraton van a Kata 2020-ban, 2019-ben és egészen vissza így a kezdetekig, és már akkor is azt jelentette, hogy kisadózók tételes adója. Ez így eléggé úgy hangzik, mint egy erőltetett szókirakós, úgyhogy kicsit szedjük ráncba. Kisadózó, azaz nem nagy multi, nem kicsi vég, hanem egyéni vállalkozó. Azon belül is tételes adózó. A tételes ebben az esetben azt jelenti, hogy havi fix tételt fizet. Minden hónapban ugyanannyit, télen nyáron, szezonban, szezonon kívül, mindig ugyanannyit. Ugye, a vállalkozó maga után adózik, annyi sok egyéb mellett ezt is maga intézi el. Ezt pedig lehet nagyon kacifántosan, ahogy a bejelentett munkavállalók után kell csinálni. Értelmezted már valaha a fizetési kimutatásodat? Borzalom.. És nem csak azért, mert a harmadát elviszi a NAV, hanem alapból a számolástól fejfájást lehet kapni, nem véletlen, hogy erre külön bérszámfejtők vannak. Nos a tételes adózásnál ettől mind megkímél az ég. Egyszerűségéért pedig sokan választják ezt az adózási formát, ami valljuk be, egy magánvállalkozó esetében nagyon praktikus. Hiszen a pénzt meg is kell keresni, nem lehet napokig matekozni az adóbevallást meg a havi bért. Ez persze nem az egyetlen előnye. Mire kötelez még a KATA törvény 2020-ban?

KATA 2020-ban is állandó feltételei

A KATA számlázás 2020 előtt is igen praktikus és mondhatni kívánatos volt. Hiszen pofonegyszerű, melyik cég ne szeretné megspórolni magának azt a tortúrát, amit alapjáraton a bérszámfejtés adók befizetése jelent. Ráadásul sokan ebben látják a spórolás lehetőségét is, hiszen elég, ha vállalkozóval dolgoztatunk, aki beszámláz és máris nettóért csinálja a melót, nem? Mi az, hogy nem?! Hát tessék megjegyezni: nagyon nem! A KATA 2020-ban sem jelenti majd az adómentességet egy cég számára sem. Ugyanis, amit a te alkalmazottad után mind befizetni kell, nem lesz hirtelen indokolatlan költség, csak mert egyéni vállalkozóval dolgoztatsz. Hidd el, nekik is kell TB, nyugdíj, szabadságra gyűjteni, hogy a nyugdíjról, juttatásokról ne is beszéljünk. A különbség csak annyi, hogy ők maguknak intézik el, de a pénzt attól még meg kell rá termelni. Éppen ezért a KATA 2020-ban sem jelenti, hogy egy alkalmazott nettó béréért fog az a szerencsétlen dolgozni. Ezt legszívesebben a homlokára tetováltatnám mindenkinek, aki kiváltja a vállalkozóit..

A törvény persze nem teljesen ostoba és elég hamar felismerte, hogy a katás kihasználható, ha nem égette sem a homlokára a fenti mondatot, sem az eszébe nem véste. Annak érdekében tehát, hogy a KATA 2020-ban se legyen a visszaélések melegágya, ahol igazából nettón próbálnak embereket alkalmazottként foglalkoztatni katának álcázva, született jó néhány kitétel, aminek egy katás meg kell feleljen. A katás maga választja meg hol és mikor dolgozik, azt is milyen rendszerben. A katás maga gondoskodik a munkaeszközeiről. A katás éves összbevételének több, mint fele nem származhat egyetlen partnertől. Meg még egy-két apróság. Ezekből nem kell mind teljesüljön, de legalább kettő igaz kell legyen. Szóval elméletben a KATA 2020-ban is ugyanúgy körülhatárolt és védett vállalkozási forma. Más kérdés, hogyha te, mint a vállalkozó nem állsz ki magadért, akkor ki fog? Mert ne várd, hogy ezt majd a NAV fogja a szerződött partnereiden számon kérni..

Marad a KATA 2020-ban is a régiben?

Annyit azért hozzátennék a fenti gondolathoz, hogy azért elindult némi ellenőrzés 2019-ben ez ügyben. (Jut eszembe, az adóbevallás határideje lassan lejár, úgyhogy amennyiben segítségre szorulsz, irány a katásleszek.hu oldala: https://katasleszek.hu/kata-bevallas-2020/ ) Szóval ott tartottunk, hogy a törvény feltételezi, hogyha több, mint egymilliót számláztál egyetlen partner felé, akkor „burkolt munkaviszony” áll fenn, ami gyakorlatilag egy praktikusabb elnevezése annak az ál-munkaviszonynak, amit fentebb ecseteltem. Az ellenőrzés a KATA 2020-as tevékenységeket ugyan csak az adóév lezárulta után fogja vizsgálni, de a tavalyi évet már töviről hegyire átnyálazhatják és bizony, megérkezhetnek azok a kérdések hozzád is.

Ami emellett változás, az az értékhatár. A kata értékhatár 2020-ban emelkedhet a 2019-ig érvényes 12 millió fölé. Eddig az volt a bevett gyakorlat, hogy az éves bevételed max 12 millió lehet, különben nem maradhatsz katás és az adókülönbözetet ki kell fizetni. Ez egy kicsit elnagyol leírás, mert a nettó-bruttó még bezavart, ha áfás vagy, de a lényeg, hogy az adókülönbözet fáj, a „következő szint” meg túl nagy ugrás és inkább elkerülik a gyakorlatban. Úgyhogy a Kata emelés 2020-ban és a sávozás egy olyan ötlet, amit maguk a katások is üdvözölnek.

A kata 2020 bevallás elkészítése

A kata törvény változás 2020-ra ugyan fontos mindenkinek, aki vállalkozik, de nem elengedhetetlen ahhoz, hogy elkészítsük a tavalyi adóévről az adóbevallásunkat. Úgyhogy vizsgáljuk meg, hogy tényleg szükség van-e most ebbe fektetni az energiáinkat, mert lehet az adóbevallás egy kicsit égetőbb. Persze azért az idei évnek is nézzünk utána, mert azt már most jól kéne csináljuk. De a határidőket ne felejtsük el közben!