Az ittas járművezetés veszélyei

ittas járművezetés_2

Miért olyan fontos az ittas járművezetés elkerülése

Az ittas járművezetés sok életet veszélybe sodort és el is vett már. Most arról fogunk beszélgetni, hogy miért is olyan fontos, hogy elkerüljük ezt, milyen büntetésre számíthatunk akár egyetlen pohár alkohol után és hogyan segíthetünk a helyzeten, hogyha már megtörtént a baj.

Statisztikák az elmúlt évekből: ezt okozza az ittas járművezetés

Azt hinnénk, a BTK szigorúsága és az emberek erkölcsi jóérzése miatt viszonylag kevés ittas járművezetéssel összeköthető baleset történik ténylegesen, és a vezetők ügyelnek a saját és mások testi épségére és vagyontárgyaira. Ez azonban a statisztikákat elnézve, koránt sincs így. Hivatalos becslések alapján, akár 25%-át is okozhatja az ittas vezetés a közúti balesetek miatti haláleseteknek, amely igen hatalmas százalék, hiszen a közlekedés önmagában is veszélyes és kiszámíthatatlan, rengeteg úthiba, veszélyes kialakítás és vezetést megnehezítő időjárási körülmény van. Ehhez képest, az esetek körülbelül negyede mégis a nem körültekintő italfogyasztásból származik, ami igencsak elkeserítő.

ittas járművezetés_1

Nézzük meg egy kicsit jobban a számokat. Sajnos újabb statisztikákat nem találtam, azonban ezek sem túl távoli értékek. Azt írják, 2015 és 2019 között az ittas vezetés miatti személysérülések száma 11,4%-kal csökkent, ami valószínűleg a komolyabb szigorításoknak tudható be természetesen, illetve magának a szabálysértésnek is csökkent a száma, és 2019-re ez már csak 8,4%. Ebből egy kis matekozással azt is ki tudjuk számolni, hogyha ennek ellenére ilyen magas a halálozások aránya, hogy aki ittasan okoz balesetet, az általában fatális lesz, az ittas járművezetés ezért minden esetben elfogadhatatlan.

A számok sokszor javulnak tehát, azonban a kilátások nem. A BTK egyre szigorúbb lesz a szabálysértőkkel szemben, ami azonban sokakat nem tart vissza az alkoholfogyasztástól vezetés előtt. Sokan persze alkoholfüggőségben szenvednek ezek az emberek közül, amit egyrészt betegségként kell kezelni, másrészt már régen el kellett volna venni tőlük a vezetői engedélyüket, hogyha ez a helyzet, hiszen így saját magukra és a környezetükre is veszélyesek.

Milyen büntetésre számíthat az ember ittas járművezetés esetében?

Az ittas járművezetés minden esetben szabálysértésnek minősül, és számos esetben bűncselekménynek is egy bizonyos határérték felett még akkor is, hogyha konkrét kihágás, tehát baleset vagy közlekedési szabály megsértése nem történt a szó szoros értelmében.

Aki tehát valamilyen motorral hajtott járműbe ül ital fogyasztása után, de a fel nem szívódása előtt, az komoly büntetésekre számíthat a következőkben, és ez a helyzet évről évre csak rosszabb lehet. Több százezer forintos pénzbírságra számíthatunk, esetleg utánképzésre, amelynek az elvégzése kötelező jellegű. A legáltalánosabb büntetés persze a vezetői engedély bevonása, a vezetéstől való eltiltás, amely ilyen esetekben mindenképpen megtörténik még egy közúti ellenőrzés során is.

A legtöbb esetben persze nem csak egy egyszerű eltiltásról van szó, habár az is legalább egy teljes hónapon át tart. Ennél sajnos csak hosszabb ideig nem tudunk majd vezetni, és emellé sanszos a nagyobb pénzbírság is.

ittas járművezetés_4

Az ittas járművezetés ügyvédi hozzájárulással

A legjobb, amit egy ilyen esetben tehetünk, hogyha egyből felkeresünk egy ügyvédet, aki segíthet az ügy megoldásában. Az ittas járművezetés ügyvédi segítsége nagyon fontos: már az első pillanattól kezdve jó tanácsokkal láthat el bennünket, segíthet, hogyan viselkedjen az ember a kihallgatás során a kapitányságon, miket mondjon. Minden rossz szó súlyosbíthatja az ember helyzetét ilyen esetekben, azonban a megfelelő reagálás éppen az ellenkező, pozitív kimenetet segítheti elő. Hogyha ügyvédet fogadunk, az a kapitányságon is egy jó pont, hiszen így látják, hogy az ember komolyan veszi a büntetést, és hajlandó pénzt áldozni arra is, hogy valaki segítsen rajta. Így a pénzbírságból faraghatunk le sikeresen, esetleg az utánképzést nem is kell majd elvégeznünk, ami sok időt felszabadít az életünkben ez a lehetőség, amit másra fordíthatunk. Hogyha az emberrel egyébként is csak egyszer fordult elő ilyen eset, éppen elég tanulópénz neki a büntetés és az eltiltás, az oktatás már tényleg csak felesleges lenne. Ami pedig a vezetéstől való eltiltást illeti, a kevesebb hónapra számíthatunk ennek segítségével, de az sem mindegy sok nehezebb esetnél, hogy 4 vagy 2 évről van-e szó.

Az ügyvédi segítség persze nem teszi jóvá a dolgokat, és visszaesőként sokszor ők sem tudnak rajtunk segíteni, így valóban valószínűleg nem nekünk való a vezetés. Azok számára azonban, akiknél mindössze egyszer történt ilyen vétek, nagy segítséget jelent egy ügyvéd jelenléte. Az ittas járművezetés mindenképpen bűn tehát, azonban nem mindegy, hogy milyen végkimenetele lesz. Mindenképpen fogadjunk ügyvédet és bízzuk rá a továbbiakat, ugyanakkor legközelebb ne szálljunk be az autóba, hogyha előtte alkohol italt fogyasztottunk. Helyette kérjünk meg egy rokont, egy barátot, rosszabb esetben a taxit, vagy válasszuk a tömegközlekedést, ha már egy kicsit jobban kijózanodtunk, így nem fogunk eltévedni a metrón vagy a villamoson sem. De még egy kis eltévedés is jobban megéri, mint az ittas járművezetés, hogy ne lehessünk mi is a következő statisztikában adatként.