Birs-almalé jótékony hatásai

A birs alma illetve birs-almalé

Valószínűleg a legtöbben igen keveset tudunk a Birs-almalé jótékony hatásairól az egészségünk és az immunrendszerünk tekintetében. Úgy gondolom egészségünk megőrzése miatt fontos a természet kincsihez folyamodnunk, ugyanis a legtisztább vitamin forrást ezek az alternatívák nyújtják a számunkra. Én személy szerint szeretem felfedezni egyes gyümölcsök jótékony hatásait, mind a szépségre, mind a lelki testi egészségünkre kihatóan. Ma a birs- alma hatásainak járunk utána.

A birsalma és a birs-almalé általában

Annak ellenére, hogy a birsalmát vagy esetleg más néven a birskörtét az egyik legősibb gyümölcsként tartják számon, tekintve hogy már az ősidőkben elterjedt számos jótékony hatása. Mégis sajnálatos módon fogyasztása hazánkban kevésbé elterjedt, pedig érett állapotában igazán finom és egészséges rágcsálnivaló. Tudományos nevén: Cydonia Oblonga, fordítása: krétai alma, de a köznyelv birskörtvélynek is nevezi. Két ismertebb formája, a birsalma és -körte, csak alakjában különbözik egymástól, és alakzatuk alapján hívjuk az egyik fajtát birsalmának, míg a másik típust birskörtének. Érdekes módon a rózsafélék családjába tartozik csakúgy, mint a barack, a meggy és a körte. A birs alma a meleg éghajlatot kedveli, Eredeti termőterületei, Irán és Örményország. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyü­mölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek.

A világon mintegy kétszáz faj ismert. Érdekes módon ugyanaz a növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Általában a kevés magvú gyümölcsök megnyúltabb formájúak.

Birs-almalé a Simon gyümölcs kínálatában

Mint már a fentiekben is említettem számos jótékony hatással bír a birs-almalé rendszeres fogyasztása, hiszen tulajdonképpen egyfajta ízletes vitaminbomba, mivel gazdagon tartalmaz viszonylag sok vitamint. Illetve mivel rendkívül gazdag mindenféle ásványi anyagban rendkívül jó hatással bír a szervezetünk működésére, illetve immunrendszerünk megerősítésére. De mindemellett már csak az íz világáért is érdemes fogyasztani a fantasztikusan finom ízű birs-almalét, ugyanis páratlan íz kombinációval rendelkezik, kiváltképpen a Simon gyümölcs italai, ugyanis hagyományos almalével keverve készítik el mennyei gyümölcslét. Kiemelten ajánlják egyébiránt a téli fásultság ellenszerének az adott italt, ugyanis olyan mértékig feltölti a szervezetet vitaminnal, hogy szinte teljesen újultnak érezzük magunkat tőle. Érdekes módon annak ellenére, hogy először azt gondolnánk, hogy a hagyományos almalé elnyomja a birs- almalé pikáns aromáját éppen ellenkezőleg történik, ugyanis sokkalta inkább kiemeli az ízét, minthogy elnyomja.

A birsalma illetve birs-almalé jótékony hatásai az egészségre

Az almalé jótékony hatásairól valószínűleg senkit sem kell meggyőznünk, a mondás is úgy tartja: minden nap egy alma a doktort távol tartja. Pár szóban térnék csak ki a kedvező vitamintartalomra, a fajtától függő savak arányára, illetve, hogy a vitamin a héjban leledzik. Az alma nem a legmagasabb vitamintartalmú gyümölcsünk, viszont kellően elterjedt és mondhatni jó értelemben véve: kutyaközönséges. Almához télen, nyáron, Északon vagy délen, de nem nehéz hozzájutni. Hihetetlen népszerűségéhez ez is tagadhatatlanul hozzátartozik, na meg persze az is, hogy iszonyatosan finom és sokoldalúan elkészíthető. Esetünkben a préselt levéről van szó, mely a hidegen préselésnek hála szinte olyan sokat megőriz a jótékony hatásaiból, mintha teljesen nyersen fogyasztanánk.

A birsnek a körtével nagyjából megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőségesen tartalmaz: a legtöbb pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha “sajtot” szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg előre a birset. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. A birs pektintartalma miatt megköti a “méreganyagokat” a tápcsatornában. A birs emésztési problémák esetén is használatos. A birs egyébként, mint termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet. , Egyébiránt a Birs- almának illetve birs-almalének rendkívül magas az A-, B1-, B2- és E-vitamin tartalma. Továbbá a gyümölcs jelentős értékes ásványi anyagokat is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül vasat, foszfort, kalciumot és káliumot tartalmazza a legnagyobb mennyiségben. Továbbá kifejezetten magas a pektintartalma, oly annyira, hogy az összes gyümölcs közül a birsnek a legmagasabb. Ebből kifolyólag kiváló méregtelenítő, a pektin ugyanis a bél nyálkahártyáján kialakít egyfajta védőréteget, ami megköti a káros anyagokat. A pektin gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, és mivel egy vízben oldódó rostról van szó, az emésztésre, az anyagcserére is jó hatással van. Nem utolsósorban a rendszeres birs fogyasztás a koleszterinszintet is kiegyensúlyozza.