Kutyatáp kisokos kezdő gazdiknak

Kutyatáp kérdés

Mindent el kell kezdeni valahol. Ez a kutyatartásra is igaz. Mindenki volt kezdi gazdi, hiába is tagadná. S ahogy az lenni szokott, a kezdő gazdiknak bizony meggyűlik a baja ezzel az új élethelyzettel. Számtalan kérdés merül fel, amikor egy kutyust magunkhoz veszünk, és az elsők között van, hogy vajon mivel etessem majd őt? Száraz kutyatáp, nedves kutyatáp, házi kutyatáp, esetleg maradék? Valószínűleg minden rutinos kutyatartó mást mondana az újoncnak, bár az is igaz, hogy a legtöbb voksot valószínűleg a bolti kutyatáp kapná. Kényelmes, készen van és ha megfelelő a minősége, akkor tartalmaz mindent, amire új barátunknak szüksége van. De, ha a képlet ennyire egyszerű, minek róla még egy cikk? Sajnos a felelős kutyatartás nagyon sok ház tájékán ismeretlen fogalom, aminek a kutyusok és a menhelyek isszák meg a levét. Úgy szól a fáma, hogy a kutyatartáshoz mindenki jobban ért a másiknál, mégis rengeteg az olyan eset, amikor táplálkozási problémák alakulnak ki egy-egy kutyánál, és ennek egyetlen felelőse a gazda. Hiszen kutyusunk azt eszik, amit kap. Azt is gondolhatnánk, neki igazából mindegy csak csillapítsa az éhségét, pedig ez nagyon nem így van! Neki is éppúgy szüksége van a változatok, tápanyagdús táplálékra, mint nekünk. Miket kell szem előtt tartanunk, amikor eledelt választunk neki?

Kutyatáp történelem

Tudtad, hogy a kutyáknak kezdetben gyorsan előállítható, gabona-és zsírtartalmú kekszeket készítettek? Ezeket sokáig tudták a gazdik tárolni és a kutyák is nagyon szerették. Innen indult minden. Sajnos azonban a gyártók egy része nem a minőségre, hanem az eladási mennyiségre törekszik. Ezért van az, hogy sok kutyatáp közel 25-50% szénhidrátot tartalmaz, amire egyébként kedvencünknek semmi szüksége! Egyszerűen térfogatnövelő, olcsóbb a húsnál és még egybe is tartja a szemeket. Kutyusunk nagyon elenyésző mennyiségben emészti meg a szénhidrátot, tehát az egész csak arra jó, hogy megszűnjön az éhségérzete.  Cserébe viszont a bevitt szénhidrát egy része zsírként tárolódig majd a szervezetébe, ami elhízáshoz és érrendszeri megbetegedésekhez vezet a végén.

A tárolhatóságra és a fogyaszthatóság növelésére törekednek a tartósítószerek, ízfokozók hozzáadásával. Nagyon kevés olyan táp kapható, amelyek egyiket sem tartalmazzák. Pedig a kutyának ezekre aztán végképp semmi szüksége. Mindemellett ezek az anyagok allergiás reakciók, vagy akár daganatos betegséget is okozhatnak.

Kutyatáp és kutyatáp

A jó minőségű kutyaeledel összetevőlistája a hússal kezdődik. Miért? Az összetevőket előfordulási mennyiség szerint sorolják fel. Amelyik elől van, abból található a legtöbb az eledelben. A táp min. 30% százaléknyi húst kell, hogy tartalmazzon, amely lehet négylábú, szárnyas, vagy akár hal is. Utóbbi kiemelte ajánlott, ha négylábú barátunknak érzékeny a gyomra, esetleg allergiás bizonyos fehérjékre.

A minőségre törekvő gyártók a gyártási folyamat során arra törekednek, hogy minél többet megőrizzen a húsok összetevői közül, hogy ne legyen szükség pótlásra. Ez különböző módszerekkel oldható meg. Ilyen a fagyasztva szárítás, hidegen sajtolás vagy párolás. Ezek a folyamatok nem károsítják a húst, így az nagyrészben megtartja tápanyagait. A hátulütője ezeknek a megoldásoknak viszont az, hogy rendkívül költségesek, ami a tápok árain is érzékelhető. De gondoljunk bele abba, hogy mi sem szívesen eszünk szemetet. Miért kényszerítenénk rá kutyánkat? A jó minőséghez még ennél is több kell: a tápnak tartalmaznia kell minden, a kutya számára szükséges, tápanyagot. A tápérték jelző felirat a legjobb barátunk lesz a választás során. Minden olyan információt tartalmaz, amely alapján megtudjuk ítélni, hogy az adott eledel jó-e. Lehetőleg minimális mennyiségű gabonát tartalmazzon és harmadik helyen szerepelve a zsír vagy tojás.

Kutyatáp bajok

Az olcsó eledel és túltolt tenyésztésnek köszönhetően a csirke-allergia az egyik leggyakoribb megbetegedés lett a kutyák körében. Ebben az esetben kedvencünknek speciális diétára van szüksége, amelyről konzultáljunk állatorvosunkkal. Ez azt is jelenti, hogy amikor eledelt vásárolunk neki, akkor nem mindegy, hogy a benne lévő hús milyen hús. Ugyanígy előfordulhat, hogy kedvencünk nem az állati eredetű fehérjére, hanem a gluténre lesz allergiás, amit a kutyatápokban található túl sok gabona okoz. Minőségi csomagoknál gabona helyett rizs vagy pelyhesített burgonya kerül az összetevők közé.

A gyenge minőségű eledelekkel a minőség mellett a mennyiség is problémás. Ezekből a tápokból kutyánk többet igényel, így hosszú távon nem éri meg megvenni őket. Ha van egy jól bevált, megfelelő minőségű tápunk, akkor nyugodtan ragaszkodhatunk hozzá. Kedvencünk nem fog ráunni. Nem olyan, mint mi. A tápváltás emésztőrendszeri gondokat tud okozni. Sokkal jobb kutyánknak az, ha megkapja a szükséges tápanyagokat, mintha mindig mással kedveskednénk neki.