Miért jó választás a lapradiátor?

 Mi fán terem a lapradiátor?

A lapradiátorok profilozott, összehegesztett acéllemezek, vízszintes és függőleges járatokkal. Acél lemez radiátornak is szokás nevezni őket, s igen népszerűek a vásárlók körébe. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az acéllemez lapradiátor nem az egyetlen lehetőség. Készülnek alumíniumból is. Az alumínium lapradiátoroknak jobb a hővezetése, ám kevésbé ellenállóak a korrózióval szemben. Mivel a gyártás során használt anyag drágább, így értelemszerűen maguk a radiátorok is egy magasabb árkategóriába tartoznak. Döntésünk előtt mérlegeljünk. Először is tudnunk kell, milyen fűtésrendszert kívánunk beépíteni, vagy milyen a már meglévő rendszerünk. Az alumínium és a réz kémiai reakcióba léphet egymással, így az alumínium radiátorok nem telepíthetőek be az olyan rendszerbe, ahol rezet is tartalmaz a csővezeték. Döntésünk előtt gondoljuk azt is végig, mekkora hőleadásra van szükség a helyiségek felfűtésére, s eszerint válaszunk végül fűtőtestet.

Melyik lapradiátor a megbízható?

Voltaképp bármelyik, amelynek lemezvastagsága eléri a 1.2-es szabványt. Így a készülék minősége hosszútávon biztos. A kiöntött lapradiátorra színterezéssel kerül rá a fehér festék, kívül majd belül is. Ezáltal a fűtőtest megkapja a kellő réteg védelmet, s kisebb az esély a korrodációra. A fém minősége és tartóssága vízzel és a levegőben található oxigénnel érintkezve rozsdásodni kezd és emellett lerakódások is keletkeznek a rendszerben, ami további meghibásodásokat okozhat (akár még a kazánberendezésben is). Ezért is fontos, hogy vásárlás előtt minden apró részletet ellenőrizzünk a terméket. Egyszerűen fogalmazva: kilyukad.

A piacon egysoros, kétsoron, sőt még háromsoros lapradiátorokat is találunk. De mit is jelent ez? Röviden, tömören azt jelenti, hogy hány konvektor lemeze van egy radiátornak. Kívülről csak vastagságukban látni a különbséget, de alapvetően a teljesítménybe mérhető. A vastagabb lapradiátor értelem szerűen nagyobb hőleadási képességekkel rendelkezik, mint a karcsúbb társai. Ezek bár jobban mutatnak, nem felelnek meg minden ház, lakás igényeinek. Ilyenkor mérlegelésre és kompromisszumra van szükség.

Hogyan működik a lapradiátor?

Nézzünk be egy lapradiátor alá, ha van rá lehetőségünk. Harmonika szerűen elhelyezkedő lemezeket fogunk látni. Ez egyrészt nagyobb felületet biztosít a fűtéshez, másrészt légáramlást generál, amely forgatja a fűtőtestbe kerülő levegőt, így az fokozatosan felmelegíti maga körül az egész teret (amennyiben kellően nagy a teljesítménye). Ezért nevezik a lapradiátort konvekciós hőleadó készüléknek. Felületet is fűt és még a levegőt is áramoltatja. Mondhatni kettő az egyben.

Mekkora legyen a lapradiátor?

Amekkora elfér. De tényleg! Minél nagyobb a felület (vastagság, magasság, hossz), annál nagyobb a teljesítmény. A standart méretek illeszkednek az ablak alá, de ha ennél nagyobb lapradiátort képzeltünk el magunknak és szükség is van a nagyobb teljesítményre, akkor ne fogjuk vissza magunkat. Viszont, ha nincs szükség az extra teljesítményre, akkor csak a gázóra fog felesleges köröket leírni. De még így is jobban járunk, ha kicsit fölé lövünk, és ha kell lentebb tekerjük a termosztátot. A nem megfelelő teljesítményű radiátor nem fogja kellően felfűteni a szobát. Számolni kell a hőveszteséggel is, mielőtt lapradiátort veszünk. Az ablakokon, szerényen szigetelt falakon kiszökik a hő. Ez még a legjobb mestermunkák esetén is előfordulhat. És természetes maga a fűtésrendszer mibenléte sem mellékes. Legyünk tisztában kazánunk paramétereivel. Más hőmérsékletű vizet keringtet egy kondenzációs (30-40 fok, mást egy hagyományos (50-60 fok) és mást egy vegyestüzelésű kazán (70-80 fok, ha száraz a fa). A hőszükséglet kiszámításánál nem érdemes spekulálni, kérjük ki szakértő véleményét a témában. Hosszú távon éppúgy kifizetődik, mint a minőségibb radiátorra tett voks. Rengeteg lapradiátor között válogathatunk például a https://www.ventil.hu/acellemez-lapradiator oldalon.

Mit tegyek, ha a lapradiátor nem működik megfelelően?

Figyeljük meg, hogy mi a baj. Ha szerelőt hívunk (márpedig valószínűleg fogunk, hacsak nem vagyunk mi magunk azok) el kell neki magyaráznunk, milyen tüneteket produkál a készülék. Nem kell tudnunk, mi lehet a baj. Azt a szerelő dolga megállapítani, aki vélhetőleg már a leírásunkból sejteni fogja a baj forrását.

Mit tapasztalhatunk baj esetén? A lapradiátor nem mindenhol meleg, nem egyenletesen, csak az alján és a tetején, esetleg más területeken. Ennek lehet lerakódás is az oka, de lehet, hogy légbuborékok vannak a rendszerben. Ez a két leggyakoribb probléma, ami a nem szakszerű felszerelésből is adódhat. Még egy indok arra, hogy ne magunk próbáljuk megoldani a telepítést. A hozzá nem értő kezek általában több bajt és extra költséget okoznak, mint amennyit szeretnénk spórolni vele. Ha nem is azonnal jelentkezik, akkor néhány hónapon belül, de semmiképp se kifizetődő. Másik hiba, amit az emberek elkövetnek, az az, hogy nem ellenőriztetik rendszeresen a készülékeiket. Ez szintén helyi meghibásodást okozhat. Súlyosabb esetben pedig kihat az egész fűtésrendszerre. Éppen ezért akkor is érdemes odafigyelni, ha csak a sufni-fűtésről van szó, mert a tünet egy nagyobb, összetettebb probléma része is lehet.