Munkásszállás, avagy miért érdemes a munkásszállókat választani rövidebb szálláskeresésre is?

Munkásszállás, mint opció a szállásra

Úgy gondolom, hogy sokunkban még mindig totálisan hamis sztereotípiák élnek a munkásszállás lehetőségével kapcsolatban, melyeket úgy érzem kifejezetten hivatott vagyok megdönteni és bebizonyítani azt, hogy a munkásszállás nem feltétlen egy rossz opció abban az esetben, ha szeretnénk, valahol rövidebb vagy akár bizonyos esetekben hosszabb távon is megszállni. Az alábbiakban megpróbálom bebizonyítani, hogy ez igenis egy kiváló opció lehet abban az esetben, ha éppen nincsen egy idegen városban szállásunk, vagy abban az esetben, ha hosszabb távon, vidéken, vagy számunkra ismeretlen városban kellene tartózkodnunk, ahol nincsen lehetőségünk, vagy éppen anyagi keretünk megszállni és esetlegesen a munkahelyünk felajánl egy ilyen jellegű alternatívát. Az alábbiakban ezt a lehetőséget járjuk körbe és őszintén remélem, hogy a cikk végére sikerül bebizonyítanom az, hogy a munkásszállás lehetőségek valójában kiváló opciók is lehetnek olyan esetekben, melyekben hirtelen szükségünk van egy viszonylag olcsó szálláshelyre.

A munkásszállás lehetőségéről általánosságban, avagy mit is tud egy munkásszállás?

Mint már említettem a munkásszállókat talán a legjobban a teljesen valóságtalan, olykor egészen kisarkított sztereotípiák ölik meg leginkább. Az első ilyen jellegű eset az, hogy nagyon sokan úgy gondolják, hogy a munkásszállások kivétel nélkül, mind büdösek és koszosak, továbbá az emberek kik benne laknak igénytelenek és amúgy is a színvonal az elképzelések szerint igencsak alacsony. Nos, ezzel szemben ez abszolút nem igaz, ugyanis a színvonal ennél igencsak magasabb és abszolút nem arról van szó, hogy igénytelen emberek választanák a munkásszállókat, ugyanis akkor keverjük a hajléktalan szálló fogalmával. Ugyanis míg a hajléktalan szállót általában lecsúszott emberek használják, akik sajnos tényleg igazán igénytelen állapotba jutottak, addig a munkásszállókat olyan dolgos és megbízható emberek használják, akik munkájuk miatt képesek még idegen városban is munkát vállalni csak, hogy meglegyen a rendszeres havi jövedelemforrás, melyből eltartják magukat és olykor a családjukat is, akik miatt ezt az áldozatot hozták, hogy otthonuktól távol kezdenek el dolgozni. Természetesen láthatjuk a különbséget és azt, hogy ez az ember típus nem egy lecsúszott életvitelből jön, hanem dolgos, megbízható emberek, így nem kell félni egy-egy munkásszállás színvonalától. Továbbá az a sztereotípia, hogy ezek a szállók büdösek és koszosak, szintén igazán nagy téveszmék, hiszen hogyan lehetnének ezek büdösek vagy koszosak, mikor mindennap takarítva vannak a közös helységek, sőt a szobákat is rendszeresen takarítónők tisztítják. Innen is láthatjuk, hogy megint csak teljesen alaptalan félelmekkel indultunk neki, illetve komoly előítéletekkel az adott körnek.

Miért is jó a munkásszállás?

Úgy gondolom a munkásszállókból a legnagyobb haszna az olyan jellegű vidéki gyáraknak van, akik igencsak nagy mennyiségben alkalmaznak más városokból jövő, olykor bizony egészen messziről érkező alkalmazottakat és olykor külföldieket is. Miután a gyárakban a munkaidő olykor igencsak hosszú így nem mindennap lehetséges a haza utazás amennyiben messzebb városban laknak az alkalmazottak, éppen ezért találták ki az olyan jellegű munkásszállásokat, melyek képesek igencsak nagy létszámú embernek is szállást adni, akár hosszabb időre is. Éppen ezért gyakran bizonyos munkásszállások partner cégként működnek együtt ilyen jellegű munkáltatókkal, leginkább gyárakkal esetleg mezőgazdasággal foglalkozó nagyobb vállalatokkal, hogy az alkalmazottaikat általában egészen nagy kedvezménnyel, sőt bizonyos partneri viszony után a munkások számára ingyen igénybe vehető legyen az adott munkásszállás. Ezzel egyébként az adott munkásszállók igencsak jelentős terheket képesek levenni a partnereik válláról, ugyanis amennyiben nem lenne hely hol elszállásolni az adott munkásokat, úgy nyilván sokkal kevesebb munkás lenne, aki elvállalná a folyamatos ingázást, így jelentős munkaerőhiánnyal kellene számolniuk az adott gyáraknak illetve nagyobb cégeknek.

Éppen ezért úgy gondolom elképesztően fontos és nagyon hasznos a munkásszállóknak a létezése és funkciója, hiszen ha nem lenne ez a lehetőség nagyon sok gyár és nagyobb cég esetleg multi nem is lenne képes ennyi alkalmazottat vállalni, mint amennyit jelenleg alkalmaznak. Szerintem nagyon jó opció a munkásszállások lehetősége és tényleg minden egyes embernek, aki csak gondolkozik a munkásszállások lehetőségén annak figyelmébe ajánlom, hogy abszolút kiváló opcióról beszélünk, és én mindenképpen adnék legalább egy esélyt az adott lehetőségnek.