Yorkshire terrier, avagy legédesebb kistestű kutyus

A Yorkshire terrier, avagy minden, amit az adott fajtáról tudni érdemes

Azt hiszem, mindenki ismeri a tipikus női, kistestű kutyust, mely a legtöbb esetben ilyen „retikül kutya”, mely kis teste miatt igazán könnyen tartható és hordozható is egyaránt. A Yorkshire terrier viszonylag, legalábbis a termetéhez képest hosszabb, puha és finom szőrzettel illetve cuki kis pofikával megáldott jószág, mely annak ellenére, hogy elképesztően édesnek néz ki, igazából egy nagyon huncut, furfangos jószág. Eredetileg, mint a nevéből is kikövetkeztetettjük a Yorkshire terrier, eredetileg az észak-angliai Yorkshire-ből származik és érdekes módon a mára már fancy nők szinte kiegészítőjeként tartott kutyus, eredetileg patkányfogónak lett kitenyésztve, ugyanis kis fürge teste kiválóan használható volt az adott célra. Egyébként annak ellenére, hogy a kis jószág első ránézésre a legédesebb kiskutya, bizony elég komoly öntudattal rendelkezik, és bizony kiharcolja magának a tiszteletet minden áron. Alapvetően a jelleme, mint már az előbbiekben is említettem abszolút megtévesztő, hiszen első ránézésre nem néznénk ki a kutyusból, mennyire akaratos és öntudatos, sőt bizonyos esetekben kifejezetten bátor és szenvedélyes. Sőt szinte már – már irreális bátorsága képes veszélyhelyzetekbe is sodorni, hiszen gyakorta teljesen fejét vesztve bátorságának tanúbizonyságot téve, képes neki rohanni nála sokkalta nagyobb testű kutyáknak is. Ugyanis jelleméből adódóan hajlamos a saját erejét jóval feljebb becsülni, mint ahogyan azt kellene.

A yorkshire terrier jelleme

Elképesztően magabiztos abban az esetben, ha a saját területét kell megvédenie és képes lenne a vésőkig harcolni a területvédelme érdekében. Pontosan a szinte már irreális magabiztossága miatt érdemes mihamarabb kutyaiskolába járatni és rendszeres jelleggel fegyelmezni, olykor durván oda szólni neki, ugyanis nagyon el tud uralkodni rajta az uralkodási ösztön, melynek folytán elképesztően makacs viselkedést képes tanúsítani. De emellett viszont nagyon kíváncsi és tanulékony jószág, szóval az abszolút tanítható és ha ideje korán elkezdjük a nevelését nem igazán lehet vele nagy probléma hosszútávon. Tulajdonképpen, ha kisebb korban megtanítjuk neki, hogy bizony a gazda a falkavezér és ő uralkodik, akkor hosszútávon nem valószínű, hogy komoly problémákba ütköznénk a fegyelmezését illetően. Ezenfelül érdemes megemlíteni, hogy a yorkshire terrier abszolút jól tud alkalmazkodni a „családjához” nem csupán viselkedése révén, hanem kisebb termete miatt abszolút jól cipelhető szinte bárhova, legyen szó akár nyaralásról, akár hosszabb távú utazásokról, a kutyus tulajdonképpen bárhova a családdal tud tartani. Viszont az elegendő mozgásra mindenképpen szüksége van, hiszen vadászkutyaként hozzászokott a folyamatos fürge mozgáshoz. Egyébként pedig imádja a kutyasportokat a vadász- és kereső játékokért különösképpen rajong.

A Yorkshire terrier egészsége

Alapvetően a Yorkshire terrier a szembetegségek jellemzőek, illetve kis testtermete folytán az ízületi panaszok, továbbá a zavart pajzsmirigy működés. Ahhoz, hogy ezeket mind kiküszöböljük szükségszerű, hogy a Yorkshire terrier megfelelően legyen tápláva. Ugyanis a megfelelő táplálék kiválasztásával és a megfelelő vitamin támogatással abszolút kiváló egészségnek tud örveden az adott kutyafaj. Természetesen érdemes szakember tanácsát kikérni a Yorkshire terrier táplálását illetően, ugyanis nyilvánvalóan mérettől, kortól és természetesen egészségi állapottól függően változik a kutyus táplálék igénye. Példának okáért egy kölyök Yorkshire terriernek teljesen más táplálásra van szüksége, mint mondjuk egy idős korban járó társának, hiszen mások az igények, más táplálásra van szüksége. Alapvetően egyébként a felnőtt Yorkshire napi egy két étkezést igényel maximum, miután kis termetének köszönhetően nem igazán haladja meg a napi 100 gramm húsra való igényét. Egyébként amennyiben biztosra akarunk menni, saját magunk is összeállíthatjuk a kutyusnak a napi betevőjét, hiszen a natúr húsnál tisztább és egészségesebb élelmiszerforrás nem is igazán szükségeltetik a kutyus számára. De egyébként léteznek olyan prémium minőségű konzervek is, melyek egészen biztosan nagyon jó táplálási lehetőséget nyújtanak a kutyusoknak. Illetve én személy szerint mindenképpen ajánlom, hogy szerezzenek be a gazdik olyan vitamin és ásványi anyag pótlásra használt kiegészítőket, melyek a húson kívül megadják még azokat a természetes hozzávalókat, amik szükségesek a kutyus tápláláshoz és a hosszú távú egészségéhez hozzájárulnak.

 Én személy szerint szívből ajánlom minden kedves leendő kutya gazdinak a Yorkshire terrier tartását, ugyanis egy végtelenül, kedves és szerethető kutyus.