Hogyan cseréljünk zuhanyzóban csaptelepet?

csaptelep_pic1

A csaptelep cseréje lépésről lépésre

Sokan nem szeretnek egyedül csaptelepet szerelni, ami teljesen érthető, hiszen annyira nem egyszerű, és sok kétes lépése van, amit az ember nem szeretne elrontani. Egyébként is jó, hogyha időnként egy szakember rá tud nézni a fürdőszobára, mert adhat pár hasznos tanácsot, amit egyébként nem tudnánk, például a falakban lévő vízszivárgással kapcsolatban. Azt is meg lehet azonban érteni azonban, hogyha az ember nem szeretne várni a szerelőre. Ennek sok oka lehet, egyrészt néhány perces munka is több ezer forintba kerül, bár kifejezetten azért nem egy drága munka, azért ez mindenkinek az anyagi helyzetétől függ. Másik ok lehet, hogyha a zuhanyzóban lévő csap teljesen tönkrement, azonban szeretnénk használni, és nem akarunk vizet melegíteni és fazekakból önteni magunkra a vizet vagy a mosdóból hordani. Mindez teljesen érthető, a szerelőkre sokszor legalább három-négy napot várni kell, de még a két héttel későbbi időpont sem ritka, így szeretne az ember minél gyorsabban túlesni a dolgon, és inkább saját kezébe venni az ügyet. Nézzük is meg tehát, hogy hogyan lehet ezt megtenni. 

csaptelep_pic2

A zuhanycsaptelep kiválasztása

Először is, természetesen választanunk kell, hogy milyen csaptelepet szeretnénk, hány karja legyen, milyen esetleges extra funkciókkal, maximális hőmérséklettel, milyen nyomással vagy nyomásszabályozóval rendelkezzen. A nyomás különösen fontos kérdés a zuhanyzóban, itt egy élvezetes fürdőnél semmiképpen sem szeretnénk, hogyha szinte csak csöpögne a víz, de azért az éles vízsugarat is kerülni szeretnénk, így talán jó megoldás a nyomás szabályozására alkalmas darab, amit ma már gyakorlatilag bárhol meg lehet találni. Ez nem csak kellemes használatot biztosít, hanem még a használati díjakkal is tudunk ilyen módon spórolni. 

A csaptelep kinézete és kialakítása pedig igazán mindenkinek az ízlésére van bízva, a legtöbb darab kapható zuhanyba is, tehát egykaros és kétkaros egyaránt, ahogy az anyagok minősége is eltérő lehet. Mielőtt tehát megnéznénk a választékot, nem árt néhány dolgoz tisztázni csak a biztonság kedvéért, hogy biztosan a legjobb minőséget tudjuk a legjobb áron megvásárolni, és az minél tovább tartson és működjön úgy, mintha csak új lenne. 

A csaptelep felszerelésének lépései

Hogyan cseréljünk ki tehát a zuhanyzóban, kádban egy csaptelepet? Első lépésként persze kicsit elő kell készülnünk, pakoljuk el, ami nem a környékre való, de nem valószínű, hogy az egész szoba úszni fog. Ennek érdekében, hogyha megvan az új csap, és a szerszámokkal is előkészültünk, elsőként a vízóránál kell elzárnunk a vizet, hogy az egész lakásban megszűnjön a vízellátás. Hogyha valaki jobban ért a fürdőszobájához, akkor egyébként ott is elzárhatja a vizet, de mindenképpen ellenőrizni kell mindkét esetben, hogy biztosan megszűnt-e a vízellátás vagy sem, és a maradék vizet is érdemes kiereszteni, hogy ne a ruhánkon kössön ki véletlenül. 

Ezután következik a régi csap eltávolítása, amely a rozetták meglazításával kezdődik, amelyek alatt találhatjuk a z-idomokat. Mindezeket az idegen kifejezéseket meg lehet könnyedén találni az interneten, hogyha valaki teljesen kezdőként áll a dologhoz. Meglazítjuk ezután az anyákat és a gyűrűket, majd érezni fogjuk, hogy már leszedhető lesz a csaptelep. Ekkor azt eltávolítjuk, és következhet az új csap felszerelése. 

csaptelep_pic3

A felszereléshez először is megfelelő méretet kell kialakítanunk az új csap számára, ebben a z-idomok lehetnek segítségünkre, amelyeket akkor kell felszerelni, hogyha arra tényleg szükség van. Ezeket a vízcsövek menetére kell felszerelni, erre jöhet majd a csaptelep. 

Hogyha már felkerült a csaptelep, akkor csak meg kell húznunk minden részt, ahogy azt a kilazításkor tettük, azonban ilyenkor nagyon kell figyelni arra, hogy az ember ne rongálja, karcolja meg az anyagot, mert az nem csak csúnya lesz, de ha a külső réteg megsérül, az egész csap sokkal könnyebben tönkre fog menni. 

A kád csaptelepek cseréje

A csaptelepek általában egyetlen csaprésszel rendelkeznek, vagyis kiöntő résszel, ami nem mindegyik változatra igaz azért. A kád csaptelepek többnyire egy kádtöltő résszel is rendelkeznek, aminek egyébként van előnye és hátránya is. Előnyei közé tartozik, hogy gyorsabban megtelik a kád, és nem kell folyamatosan fognunk, mint ahogy a zuhanyrózsát kellene, másrészt könnyű véletlenül „lerúgni”, ami kellemetlen elázásokhoz vezethet, illetve minden, ami a kád közelében van, az potenciálisan veszélyes eszköz, így ez is sokszor balesetek okozója, vagy inkább egyik résztvevője, magát a balesetet általában a csúszós kád alja okozza. 

Ez a másik csap általában a zuhanyrózsára csatlakozik, és egy váltókarral lehet váltani az egyik és a másik lehetőség között, ezt általában nem nagyon kell magyarázni, hogy hogyan tudjuk felszerelni, azonban arra azért érdemes figyelni, hogy az ember ne fejjel lefelé tegye fel a falra az eszközt. Hogyha akármelyik csap felszerelésével megakadunk, akkor természetesen érdemes felkeresni egy szerelőt, vagy egy szerelésben jártas ismerőst a biztonság kedvéért.