Az ideális kutyaház nyomában

A kutyaházról

Úgy gondolom kis kedvencünk kényelme legalább annyira jelentős egy lelkes kutyatartó számára, mint akár a sajátja. Legalábbis én személy szerint szinte bármit képes lennék megadni a kis kedvencem kényelmének az érdekében. Így érthető, hogy mindenből a legjobbat akarjuk neki, mind táplálékból, mind kiegészítőkből, mind mindenfajta egyéb esetlegesen szükséges kutyabútorokból is, mint például a kutyaházból. Miután a mi kis állatunk, alapvetően házőrző kutya elengedhetetlen neki egy kényelmes tágas kutyaház a kertben. Miután nekünk ténylegesen nagyon fontos a kutyusunk komfortja ezért szeretnénk neki mindenből a legjobbat adni, éppen ezért alaposabban utána jártam, hogy egészen pontosan milyen is az ideális kutyaház. A következendőkben ennek a kérdéskörnek járnék részletesebben utána.

Milyen egy jó kutyaház?

Az első kérdés, ami felmerült bennem a kutyaház keresése folyamatában, hogy vajon milyen is a jó kutyaház? Hiszen rengeteg elképzelésünk van, mind külső, mind belső viszonylatában, de azt alapvetően nem igazán tudjuk, hogy pontosan mire is vágyhat a kutyusunk, pusztán csak találgatásaink lehetnek efelől. Nyilván fontos neki, hogy a méretéhez képest meglehetősen tágas legyen, és kényelmesen el tudjon benne férni illetve, hogy amennyire csak a helyzet megengedheti, otthonossá tegyük számára. Akár azzal, hogy kipárnázzuk, neki a fekhelyét vagy a kedvenc kis játékát mellé helyezzük, de igazság szerint magamtól több ötlet nem jutott volna eszembe, éppen ezért néztem utána online a kérdéskörnek. Amit elsősorban találtam az, az a tanács, hogy ajánlott súly alapján kiválasztani a megfelelő méretet vagy legalábbis szakirodalmakban utánanézni, hogy az adott fajtának mekkora kutyaház szükséges. Fontos, hogy ne válasszunk se túl nagy, se túl kicsi házat, mert kutyánk nem fogja jól érezni magát benne, melynek következménye, hogy nem fogja kihasználni azt! Ha túl nagy házat választanánk, akkor sajnos nem fogja tudni kifűteni azt testének hőjével, így ismételten negatív élményeket szerez, és új helyet keres magának. Fontos még, hogy az ajtó se legyen se túl nagy se túl kicsi, mert vagy nem fog beférni azon vagy ismételten túl sok hő veszteség lesz!

Milyen alternatívák vannak a kutyaházakra?

Alapvetően próbáltam utána nézi a kutyaházak fajtájinak. A leggyakoribb fajtákról röviden írnék is, hiszen aki hasonló cipőben jár, mint én és teljesen el van, veszve a kutyaházak kínálatában annak rendkívül hasznos lehet, ha egy helyen megtalálja az összes gyakori típust.

  • A műanyag kutyaház valamivel olcsóbb, mint fából készült hagyományos fajtája. Alapvetően a szigetelése is megfelelő, de semmiképpen nem jobb, mint a hagyományos hőszigetelővel ellátott kutyaházak. Nagy előnye, hogy nagyon könnyű, így ezáltal könnyen mozgatható. Viszont pont ebből kifolyólag hatalmas hátránya, hogy egy nagyobb szél könnyedén elmozdíthatja az egész házat. Igény szerint termo függöny és -bélés igényelhető hozzá, de természetesen ezek utólag szinte bárhonnan rendelhetőek, összerakásuk semmilyen szaktudást nem igényel. Ezek a kiegészítők azért nagyon hasznosak és egyben ajánlatosak is, mert – függetlenül az évszaktól – segítenek megteremteni az optimális hőmérsékletet a kutyaházban, így nem kell félnünk attól, hogy a kutyusunk kint fagyoskodik akár egy egészen hideg téli napon is.
  • Valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy a legjobb minőségű termék egyértelműen a fából készült kutyaház. Előnyei közé tartozik, hogy a hőszigetelése megfelelő és ideális, emellett élettartama igen hosszú. Hátránya viszont, hogy súlya miatt nehezebb a szállítása és a mozgatása is. Igény szerint akárcsak az előző esetben termo függöny és gumiszőnyeg is rendelhető hozzá. Óriási előnye, hogy az igényesebb gyártók nyitható és/vagy levehető tetővel készítik el, ezáltal könnyebben takarítható és a szállítása is egyszerűbb.
  • Talán a legkevésbé elterjedt alternatíva a panel kutyaház. A panelekre szedhető kutyaház előnye, hogy könnyen szállítható, mivel több részből áll. Érdemes tudni ezekről a kutyaházakról, hogy nem felülkezeltek és tetőborítás sem jár hozzá.  Hátránya, hogy viszonylag rövid idő elteltével a panelek összeillesztései meggyengülnek, a ház könnyen széteshet. Általában az ilyen típusú kutyaházakat nem szigetelik, de igény szerint adódik rá lehetőség.

Úgy gondolom mindenképpen érdemes egy minőségi kutyaházra, hiszen amennyiben kertben lakó, házőrző kutyáról beszélünk az lesz számára az otthon, ahol az idejének jelentős részét tölti, így szerintem mindenképpen érdemes beruházni egy akár valamivel drágább de minőségibb, ídőtállóbb darabra is. Hiszen kutyánk boldogsága a mi boldogságunk is!

A kutyaház házilag nem mindig a legjobb megoldás

Sokan szeretnének kedvencüknek saját kezűleg készíteni otthont. Jó program, kedveskedés, kellemes időtöltés és kipróbálhatjuk magunkat valami újban. Viszont a kutyaház építésnek vannak olyan szabályszerűségei, amik a praktikus szempontokat jobban előtérbe helyezik. És jó, hogy így teszik. Hiába készítünk habos babos, csodaszép, aranyos és kisteraszos, virágokkal ékelt házikót, mert a kutya nem fog bemenni, ha nem fér el vagy fázik. Úgyhogy gondoljuk meg jól, mielőtt nekiállunk, lehet érdemesebb inkább egy kész darabot felcicomázni, mint teljesen nulláról indulnunk.